Etter noen måneders separasjon for rengjøring og overhaling er nå stempler, råder, veivaksel og motorblokk atter gjenforent.

Etter honing av sylindre og plansliping av blokk og motor hos Auto23 i Fyllingsdalen var det påkrevd med en grundig vask før strategiske områder settes inn med oljefilm.
Siden motoren har gått ca 140.000 km langs landeveien og noen hundre runder på Vålerbanen og Rudskogen, er det greit å sjekke hvordan slitasjen i sylindrene ser ut. Sylindre har en tendens til å slite seg ovale, med større diameter parallelt med veivakslingens rotasjonsretning. Mye ovalitet vil gi dårlige forhold for stempelringenes arbeid med å holdet tett mot trykket fra forbrenningen. Ovaliteten måles vha mikrometer:

Resultatene ser bra ut; vi er innenfor en ovalitet på 2/100 millimeter:
Veivaksling og rammelager med thrustlager er neste steg. Alt er nøye rengjort før veiven legges tilbake i sitt leie på nye lagerskåler:
Rammelagrene trekkes til med 65 Nm og det er klart for å montere stempler.

Stempler, råder og kryssbolter har også vært demontert for rengjøring, og disse monteres sammen igjen med nye stempelringer og veivlager fra Røsten Performance:

Nøyaktig rengjøring er viktig for optimal drift og pålitelighet. Ett eksempel er i lagerleiet til veivlagrene. Gammle avleiringer fjernes slik at lageret får det riktige presset når boltene trekkes til med riktig moment. Ligger det et lag med “skitt” bakom lageret vil det kunne gi uriktig press på lageret og redusere dets levetid. Her viser forskjellen på før og etter rengjøring (pusses lett med pussematte):
Stemplene settes i ovenfra og ned. For å få stempelet ned i sylinderen må stempelringene komprimeres slik at de ligger flush med stempelets “vegger”. Deretter trykkes stempelet ned i sylinderen. Stempelskjørt (under oljeskraperingen) og veivlager er smurt med motorolje før montering.
Veivlagrene strammes opp med 30 Nm + 1/4 omdreining.

Nå venter vi på nye CatCams kamaksler fra Mobeck Tekniske før vi kan fortsette arbeidet med å sammenstille toppen…

Det er nesten kunst…

Mvh
T&T